Botanical origin and chemical properties of honeys from an Arid Mediterranean Region of Chile
Abstract
Pollen grains present in the honeys, produced during the season 2001-2002, in hives of the IV Region
of Chile, were identified by microscopic analysis in order to determine their botanical origin. The frequency
of pollen grains allowed us to determine the relative importance of native and introduced species
as nectar source. The content of proteins, reducing sugars and hydroxymethylfurfural (HMF) was
also quantified, with the purpose of verifying the quality of every honey sample. Between the introduced
species used most frequently by honeybees (Apis mellifera), Brassica rapa, appears to be present
in 11 of the 13 studied honey samples. This species along with Medicago sativa were the only ones to
produced unifloral honeys. Sixtyfive percent of the used species as nectar source corresponded to native
species, which only gave origin to multifloral honeys. The content of proteins (0,073-0,67%) and
reducing sugars (72,36-78,68%) were within the ranks previously reported worldwide. The good quality
of the honeys produced in this Region of Chile was certified by the low content of HMF, always
below 15,9 mg·Kg -1 in all the samples.
Mediante el análisis microscópico de los granos
de polen presentes en la miel, se determinó el
origen botánico de aquellas, producidas durante
la temporada 2001-2002, en la IV Región de
Chile. A través de este procedimiento se pudo
identificar cuales fueron las especies visitadas
por las abejas (Apis mellifera) y el porcentaje de
participación de cada una de ellas en las muestras
analizadas. Se cuantificó también, el contenido
de proteínas, azúcares reductores y de
hidroximetilfulfural (HMF) con el fin de comprobar
su calidad. Entre las especies introducidas
utilizadas con mayor frecuencia destaca
Brassica rapa, presente en 11 de las 13 muestras
estudiadas. Esta especie junto con M. sativa fueron
las únicas que produjeron mieles monoflorales.
El 65% de las especies utilizadas como
fuente de néctar correspondió a especies nativas,
las cuales solamente dieron origen a mieles multiflorales.
El contenido de proteínas (0,073-
0,67%) y de azúcares reductores (72,36-
78,68%) varió dentro de los rangos previamente
reportados. El bajo contenido de HMF encontrado,
inferior a 15,9 mg·Kg-1 en todas las mieles,
permitió comprobar la buena calidad de las mismas.
Keywords
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PDFDOI: http://dx.doi.org/10.7764/rcia.v30i3.1311