Bioavailability of different methionine sources for broilers from 1 to 21 days old
Abstract
This trial aimed to evaluate the bioavailability of DL-2-hydroxy-4-(methyl) butanoic acid (DL-HMBA) and a poly-herbal ingredient (PHI) in relation to DL-methionine (DLM) on broilers. A sample of 1100 broiler chickens of the Cobb 500 strain, both male and female, were fed either a basal diet without industrial methionine supplementation or a basal diet that was supplemented with three DL-HMBA levels (0.170, 0.340, and 0.511%) or three DLM levels (0.111, 0.221, and 0.332%) in an amount equivalent to 65% of the respective DL-HMBA levels (on a product weight basis) and three levels of PHI (0.111, 0.221, and 0.332%) in amounts equivalent to the used DLM levels from 1 to 21 days of age. The simultaneous linear regression analysis (slope ratio) revealed a relative bioavailability of DL-HMBA of 39% compared to that of DLM for weight gain and 44% for feed conversion. However, the performance data from birds that were supplemented with PHI did not significantly adjust to simultaneous regression designs; therefore, it was not possible to determine the PHI bioavailability in relation to the DLM. Considering together all of the studied parameters, the relative bioavailability of DL-HMBA was 42% compared to the DLM on a product basis.
El objetivo de este trabajo fue evaluar la biodisponibilidad de DL-2-hidroxi-4- (metil) butanoico (DL-HMB) y de un poli ingrediente herbal (PIE) en relación con DL-metionina (DLM) en pollos de engorde. 1100 pollos Cobb 500, machos y hembras, fueron alimentados con una dieta basal sin suplementación de metionina industrial, o una dieta suplementada con tres niveles de DL-HMB (0,170; 0,340; 0,511%), o tres niveles de DLM (0,111; 0,221; 0,332%) en una cantidad equivalente al 65% del nivel de DL-HMB o tres niveles de PIE (0,111; 0,221; 0,332%), en una cantidad equivalente a los niveles de DLM, de 1 a 21 días de edad. El análisis de regresión lineal simultánea (slope ratio) reveló biodisponibilidad relativa de 39% de DL-HMB, en comparación con el DLM para aumentar el peso y de 44% para la conversión alimenticia. Sin embargo, los datos de rendimiento de las aves suplementadas con PIE no se ajustaron significativamente a los modelos de regresión simultáneos, por consiguiente, no es posible determinar la biodisponibilidad relativa del PIE a la DLM. Consideran todos los parámetros estudiados, la biodisponibilidad relativa de DL-HMB fue del 42% en comparación con el DLM en la base del producto.